Behatolásjelző rendszer tervezés, telepítés

Vagyonvédelmi rendszer kialakításának szempontjai

Az újonnan létesülő objektumot a minimális elektronikai jelzőrendszerrel, csapdaszerű védelemként kell ellátni, amely az alábbi védelmi körökből áll:

  • Héjvédelem-felületvédelem:
  • Alkalmazásakor a védeni kívánt objektum nyílászáróin keresztül történő behatolást, vagy annak kísérletét érzékeljük a megfelelően megválasztott érzékelőkkel, eszközei a nyitásérzékelő, az infrasorompó, a vagyonvédelmi szúnyogháló és az üvegtörés érzékelő.

  • Térvédelem:
  • A védelem második vonala a térvédelem. Csapdaszerű térvédelem kialakítása az épületben mozgásérézkelők felhasználásával történik. Ezek olyan passzív PIR+mikrohullámú érzékelők, amelyek elektronikus zavarvédelemmel és megfelelő térszögű optikával rendelkeznek. Léteznek olyan mozgásérzékelők, melyek kisállat védettek, vagyis mozgó kutyára, macskára nem generálnak riasztást.

  • Monológ rendszer
  • Az érzékelők riasztásban címzett áramjelet küldenek a központnak, de készenléti állapotukról, működő képességükről a központ nem tud lekérdezni. A rendszer minden esetben kétvezetékes rendszerű.

  • Tárgyvédelem:
  • közelítésérzékelő, testhang érzékelő, elmozdulás érzékelő, súlykapcsoló

  • Személyvédelem:
  • támadásjelző, dőlésjelző, éberségjelző

A behatolásjelző rendszerrel szemben támasztott általános követelmények

Az élesre kapcsolt érzékelő, jelzés állapotba kerülése után legkésőbb 1 másodperccel riasztást hoz létre a központban.

Huszonnégyórás szabotázsvédelemmel ellátott a betörésjelző központ, és a beépített tápegység, minden érzékelő, minden jelző hurok és jelzéstadó berendezés. Védett téren kívül a jelzőáramkörök vezetékeit a falon, ill. falba süllyesztve védőcsőben, vagy gégecsőben/kábelcsatornában kell vezetni. Szabotázsvédelem által kiváltott riasztás csak érvényes kóddal törölhető.

A központ a riasztó jelzéseket differenciáltan kezeli (csendes-, hangos riasztás, átjelzés stb.). A kezelő kijelzőjén jelennek meg a rendszerállapottal, programozással és a riasztással kapcsolatos információk. Az utólagos kiértékelés számára a központ tárolja az események fontos mozzanatait saját memóriájában. A vagyonvédelmi rendszer központja alkalmas vagyonvédelmi felügyeleti rendszerbe való bekötésre.

A rendszer élesítése és hatástalanítása (igény szerinti) partíció szelektíven a meglévő központi porta helységből lehetséges. Továbbá a hálózatra illesztett IP-modul segítségével az INSITE GOLD App alkalmazás használatával lehetőség nyílik arra, hogy távolról is kezelhető legyen a rendszer, természetesen kizárólag csak megfelelő jogosultság birtokában.

A vagyonvédelmi központ kiegészítéseként zónabővítő (8/16 bemenet) egységek kerülhetnek kiépítésre. A zónabővítőkhöz akkumulátorral ellátott tápegységek kapcsolódnak, biztosítva a szünetmentes tápellátást, továbbá csillagpontosan kapcsolódnak hozzájuk a betervezett tér, és nyitásérzékelők.

Akusztikus riasztás céljából hang/fény sziréna kerülhet elhelyezésre az épületen.

Behatolásjelző rendszerek főbb összetevői

Riasztóközpont:

A riasztó legfőbb komponense. Az összes többi eszköz jelzése ide fut be, illetve innen megy ki. A központok szabotásvédettek és el vannak látva saját akkumulátorral, ezáltal lekapcsolt áramnál is működnek.

Kezelőegység (tasztatúra):

Bekapcsolni, kikapcsolni illetve kezelni lehet vele a riasztót.

Érzékelő(k):

Nyitásérzékelők: az ablak illetve ajtókerethez rögzítjük, amennyiben nyitás történik, a két rész eltávolodik és jelet küld a központnak.

Passzív infra – mozgásérzékelők: Legelterjedtebb és legolcsóbb mozgásérzékelő típus. Működési elv alapvetően a nyugalomban lévő terület infra-képéhez történő változást figyeli.

Kombinált mozgásérzékelők: Infra érzékelő melyet felszereltek egy doppler radarral amely a fizikai mozgást figyeli. Együttes érzékelés esetén jelez, mely huzatosabb szobában is alkalmazható

Kisállat védett mozgásérzékelők: Meghatározott (20-40kg) súly alatt nem jeleznek, tehát kutyát vagy macskát, egyéb kisállatot tartó otthonokban is lehet alkalmazni a riasztót

Üvegtörés érzékelő: üvegtörés hangjára riaszt

Hang- és fényjelző(k):

Betöréskor hang és fényjelzéssel jelzi a behatolást ezáltal jelzi a szomszédoknak a betörést és a behatolót is meghátrálásra kényszerítheti. Lehetőség van akár reklámcélú logóval vagy házszámmal ellátott alkonyatkapcsolós háttérvilágítással rendelkező szirénák felszerelésére is.

Amennyiben kérdése merül fel, vagy további információra van szüksége, forduljanak kollégáinkhoz bizalommal!

Keresse kollégánkat:

Patányi Péter
patanyi@fulltech.hu
+36 30 9469 966
Kocsy Tamás
kocsyt@fulltech.hu
+36 30 9011 888
fulltech@fulltech.hu
+36 88 422 633