Klímaberendezések telepítése, karbantartása

Ma már nem ritkaság a házi klímaberendezés a magyar otthonokban, s mivel egyre többen szeretnék a nyári kánikulában is megőrizni "hidegvérüket" ez az egyetlen tartós fogyasztási cikk, melynek piaca látványosan bővült az elmúlt években.

A klímatelepítés, a szükséges berendezés kiválasztása-összeállítása szakértelmet igénylő feladat. A hűtésre kiválasztott helyiség légköbméterének ismerete például nem elégséges annak eldöntéshez, hogy milyen fajta és mekkora teljesítményű klíma szükséges valahol. Fontosabb szempont viszont a szoba légköbmétere, tájolása, az átmelegedő ablakfelületek nagysága, az hogy általában hányan tartózkodnak a hűtendő helyiségben, s milyen elektromos, tehát hőtermelő berendezések működnek ott.

Kivitelezés szerint megkülönböztetünk

Oldalfali klíma beltéri egység

Kazettás mennyezeti klíma

Kültéri egység

Parapet klíma

  • oldalfali: háztartások legkedveltebb típusa, kevés helyet foglal
    • mono split: egy beltéri és egy kültéri egységből áll
    • multi split: több beltéri egység egy kültéri multi klímához csatlakozik
  • parapetes: tetőtéri beépítéseknél szokták használni, ahol az egyenes felületek híján vannak
  • kazettás: zárt álmennyezetű helyiségekbe szoktuk javasolni
  • légcsatornás: a legnagyobb helységek hűtő / fűtőrendszerének a kialakításához tökéletesek
  • mobil klíma: mozgathatóak, ezért elég nagy szabadságot biztosítanak a végfelhasználóknak, egy gégecsövön keresztül juttatja ki a kültérre (ehhez szabad ajtó, vagy ablaknyílás szükséges)
  • monoblokk klíma: kültéri egység nélküli berendezések; műemléképületeken, homlokzaton általában nem engedélyezett a kültéri egységek elhelyezése, ilyen esetekre megoldást jelenthet a rejtett kültéri egységgel működő klímaberendezés

A klíma fűtésre kifejezetten azért alkalmasabb télen, mert ezek a készülékek már rendelkeznek csepptálca fűtéssel, amely megakadályozza a kondenzvíz elfagyását a kültéri egységben. Így a klíma a legnagyobb hidegekben is tökéletesen fog működni, míg egy nem erre kifejlesztett készülék bizony elvérezne egy hosszabb januári fagyos időszakban.

A H tarifás áramot október 15-től április 15-ig vehetjük igénybe, csak a fűtési szezonban, 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Ezt a kedvezményt az országon belül bárhol tudjuk alkalmazni. A tarifa használható meglévő vagy újonnan telepített rendszereken. Nyáron „A1” normál áron, télen pedig a H tarifás áron fog működni a klímánk.

Sokszor előfordul, hogy valamely oknál fogva nem telepíthető kültéri egységgel rendelkező klímaberendezés a klimatizálandó helyiségbe. Belvárosi részeken, pl., műemlék-épületeken, homlokzaton általában nem engedélyezett a kültéri egységek elhelyezése. Ilyen esetekre megoldást jelenthet a rejtett kültéri egységgel működő vagy a kültéri egység nélküli klímakészülékek.

Amennyiben kérdése merül fel, vagy további információra van szüksége, forduljanak kollégáinkhoz bizalommal!

Keresse kollégánkat:

Kocsy Tamás
kocsyt@fulltech.hu
+36 30 9011 888
fulltech@fulltech.hu
+36 88 422 633